AKCIJA DOBAR PEKAR
NASTAVLJA SE U TOKU 2020
 

 

Milivoje Trtović,
Mlinpek Zavod, Novi Sad
 

U današnje vreme je veoma teško biti dobar i savestan pekar. Osim kvalitetnih proizvoda koje je potrebno plasirati na tržište, potrebno je dati i sve neophodne informacije koje su bitne kupcu, kako bi znao šta konzumira. Samim tim potrebno je znati čitav niz novih pravilnika i primeniti ih, kako bi pravilno deklarisali proizvod.
Deklarisanje prehrambenih proizvoda u okviru akcije „Dobar Pekar“ i primenu novih pravilnika nad određenom grupom proizvoda, izrađuje za vas „Mlinpek Zavod" u saradnji sa "Naučnim Institutom za prehrambenu tehnologiju" u Novom Sadu.
Akcija je započeta maja 2018 godine a traje i tokom 2019 godine sa ciljem da se omogući svim subjektima u poslovanju hranom, naročito: pekarima, poslastičarima i proizvođačima testenina, da dođu na najednostavniji način do ispravne dekalaracije sa svim neophodnim elementima koji zadovoljavaju propisane pravilnike.

 

Kroz akciju „Dobar Pekar" do kraja 2018 godine prošlo je 136 proizvoda za koje je „Mlinpek Zavod" izradio kompletan dosije za svaki analizirani proizvod. Kompletan dosije čini: predlog nutritivne deklaracije, predlog neophodnih elemenata deklaracije sa korektivnim merama, predlog izgleda deklaracije sa svim neophodnim elementima, predlog proizvođačke specifikacije, preporuka stručnog tima za unapređenje kvaliteta pakovanja i deklarisanja proizvoda i prilog o ispitivanju sastava proizvoda u akreditovanoj laboratoriji FINS-a.

Tokom prošlogodišnjeg perioda izradili smo rešenja za sledeće grupe proizvoda:

  • Hlebovi: pšenični hlebovi (beli, polubeli, integralni pšenični, zvezde, banana hlebovi itd), hlebovi od drugih vrsta žita (raženi, kukuruzni, speltin, heljdin), mešani hlebovi (mešani pšenični, mešani raženi, mešani kukuruzni, mešani heljdin, mešani od celog zrna, mešani hleb od više vrsta brašna), specijalne vrste hleba (sa semenkama, hleb produžene svežine, tostovi, ostale vrste specijalnog hleba od raznih pekarskih smeša)
 
  • Peciva: kvasno fermentisana (kifle, perece, đevreci, punjeno pecivo, polupečeno), kvasno fermentisana lisnata (kroasani sa raznim punjenjima, brzo smrznuto kvasno fermentisano pecivo sa i bez punjenja i dr), lisnata (ŽU-ŽU, paštete, lisnati štapovi), bureci i pite (razvučeno testo), drugi pekarski proizvodi (proje i slični proizvodi)
  • Sendviči (posni, vegetarijano i druge vrste)
  • Testenine sa jajima (fida)
  • Kore za pitu i gibanicu
  • Fini pekarski proizvodi (čajno pecivo, vanilice, voćni deserti, energetske štanglice, karamel pita i dr)

Posmatrajući sve ove proizvode možemo doći do zaključka da smo iz oblasti pekarskih i finih pekarskih proizvoda obradili gotovo sve vrste nad kojima smo uradili sve neophodne analize i primenili sve neophode pravilnike kako bi mogli da ispravno deklarišemo dati proizvod.
Da podsetimo sve proizvođače da se primena zakona o deklarisanju proizvoda odnosi na sve upakovane i neupakovane proizvode i da se primenjuje od 01.01.2019 godine. Za brzo i adekvatno rešenje stojimo vam i dalje na usluzi kroz akciju „Dobar Pekar“ !

 

   

Dobar Pekar

 
 
 

3 Sajam MPPP

Mlinpek Almanah

Knjige target="mainFrame">

„KONIG” LINIJA ZA ZEMIČKE
3-5.000 NA SAT

Za sve informacije se javite na telefon MLINPEK ZAVOD-a
021/547-681, Jovo Škobo